Mikrofalówki stały się dziś kuchennym niezbędnikiem, ponieważ oszczędzają Twój czas i są wygodne do gotowania i podgrzewania produktów spożywczych. W końcu, jak bez niej można by szybko stopić masło, podgrzać resztki, zrobić popcorn lub przygotować bezproblemowy posiłek?
Aby Twoja mikrofalówka działała sprawnie przez dłuższy czas i abyś używał jej we właściwy sposób, oto kilka błędów, których należy unikać...
Używanie plastikowych pojemników
Większość z nas popełnia ten błąd. Nie wszystkie pojemniki nadają się do mikrofalówki, chyba że widzisz, że jest to wspomniane na pojemniku. Plastikowe pojemniki lub talerze nie są bezpieczne do stosowania w kuchence mikrofalowej do gotowania lub podgrzewania żywności. Kuchenki mikrofalowe wykorzystują wysoką temperaturę do gotowania żywności, która może łatwo stopić plastik i wydzielać szkodliwe substancje chemiczne. Jeśli więc przez cały ten czas używasz plastikowych pojemników w mikrofalówce, proszę przestań! Jest to szkodliwe zarówno dla Twojego zdrowia, jak i dla mikrofalówki.
Zamiast tego używaj szklanych lub nadających się do mikrofalówki talerzy i pojemników. Mogą one kosztować trochę więcej w porównaniu do plastikowych, ale warto na nie wydać, pamiętając o swoim zdrowiu. Unikaj również podgrzewania żywności w papierowych torbach, ponieważ mogą one uwalniać toksyny, które mogą się zapalić. Unikaj również umieszczania w kuchence mikrofalowej metalowych misek, srebrnych folii, plastikowych pojemników, ponieważ mogą one stanowić poważne zagrożenie dla urządzenia. Nie są one przeznaczone do mikrofalówek.
Gotowanie żywności w wysokiej temperaturze
Większość mikrofalówek posiada trzy ustawienia mocy - niską, średnią i wysoką. Większość z nas korzysta z ustawienia "wysoka", co nie jest właściwe. Jeśli myślisz, że gotowanie lub odgrzewanie żywności na wysokiej temperaturze pomaga gotować lub odgrzewać szybciej, jesteś w błędzie. W rzeczywistości, wysoka temperatura może prowadzić do nierównomiernego gotowania lub rozgotowania. Najlepiej jest używać "średniego" ustawienia temperatury, nawet jeśli gotowanie lub odgrzewanie jedzenia trwa nieco dłużej. W ten sposób przynajmniej wiesz, że twoje jedzenie będzie odpowiednio ugotowane ze wszystkich stron i nie pozostanie surowe w części.
Nieregularne czyszczenie kuchenki mikrofalowej
Jak często czyścisz swoją mikrofalówkę? Raz w miesiącu czy raz na dwa miesiące? Zalecamy czyszczenie jej raz w tygodniu, jeżeli regularnie używasz
kuchenki mikrofalowej do gotowania, a nie tylko do odgrzewania potraw. Jeśli nie czyścisz jej regularnie, jedzenie i płynne odpryski w mikrofalówce mogą gnić i produkować szkodliwe bakterie, które z kolei mogą sprawić, że Twoje jedzenie będzie niehigieniczne, pozostawi nietypowy zapach, a także wpłynie na długowieczność kuchenki.
Tygodniowa sesja czyszczenia ledwo zajmuje 10 minut i można ją łatwo wykonać z pomocą ciepłej wody, mydła w płynie i gąbki. Zanurza gąbkę/szmatkę w roztworze i czyści mikrofalówkę od wewnątrz i na zewnątrz, a następnie wyciera ją suchą szmatką. Możesz nawet użyć octu do wyczyszczenia mikrofalówki. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu do miski i włącz mikrofalówkę na kilka minut. To również powinno pomóc.
Brud i zgniłe cząstki jedzenia, które utknęły w mikrofalówce, mogą nie tylko sprawić, że poczujesz się źle, ale także spowodować słabą wydajność lub nieprawidłowe działanie kuchenki.
Nie wiedząc, co gotować w kuchence mikrofalowej
Wiedząc, jakie produkty spożywcze można
gotować
w mikrofalówce, można
zapobiec katastrofom w kuchni
.
Jest jedna rzecz, nad którą ludzie wciąż debatują: Czy bezpiecznie jest podgrzewać wodę pitną w mikrofalówce? Chociaż eksperci zalecają, aby nigdy nie używać mikrofalówki do podgrzewania wody, ponieważ bardzo wysoka temperatura w mikrofalówce może spowodować przegrzanie wody. Może to również spowodować eksplozję prowadzącą do poważnego poparzenia skóry i uszkodzenia kuchenki mikrofalowej. Tak więc, najlepiej jest używać czajnika do gotowania wody zamiast mikrofalówki.
Zaleca się również, aby jajka nigdy nie były podgrzewane w mikrofalówce. Nie należy nawet próbować gotować jajek na twardo. W mikrofalówce nie można również podgrzewać ziemniaków, papryczek chili, mrożonych owoców czy hot-dogów, ponieważ istnieje ryzyko, że eksplodują one pod wpływem tak wysokiej temperatury. Ciepło zostaje uwięzione wewnątrz i powoduje, że produkty te eksplodują poza skórką. Aby zapobiec uszkodzeniu mikrofalówki i zranieniu siebie, unikaj podgrzewania tych produktów w mikrofalówce.